Galerie de arta-MARI ARTISTI ROMANI

 NICOLAE GRIGORESCU --- (n. 15 mai 1838, Pitaru, județul Dâmbovița, d. 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.









STEFAN LUCHIAN - (n. 1 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani - d. 28 iunie 1916, București) - a fost unul dintre cei mai mari pictori romani de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea, supranumit "pictorul florilor".






JEAN CHELLER - face parte dintre artiștii „șterși” de regimul comunist din atenția publicului și criticii de specialitate. Descendent al unei familii germane, de origine austriacă.Pe tot parcursul vieții Jean Cheller a fost o prezență discretă, cu participări rare la Saloanele Oficiale ale vremii.




EUSTATIU STOENESCU --- (n. 14 mai 1884, Craiova - d. 13 septembrie 1957, New York) - a fost un pictor român. A studiat la Academia Julian și la Școala națională de arte frumoase din Paris. Stoenescu a pictat scene de gen, peisaje, naturi statice, remarcabile prin subtilitatea tonurilor de gri dar a fost mai ales un portretist virtuos.






CORNELIU BABA --- (n. 18 noiembrie 1906, Craiova - d. 28 decembrie 1997, București) - a fost un pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele si compozitiile sale realist-expresioniste.




CONSTANTIN BRANCUSI --- (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii artistice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii și americanii îl numesc, cel mai adesea, doar cu numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.